You are here: Home - Välineet - Fujinon - Miten valitsen oikean veneilykiikarin

Miten valitsen oikean veneilykiikarin

Posted by on syyskuu 16th, 2012 with Kommentit pois päältä artikkelissa Miten valitsen oikean veneilykiikarin

Ensimmäisiä kunnollisia veneilykiikareita ostavalle kiikarien tekniset ominaisuudet saattavat olla häkellyttäviä, ja oikean kiikarin löytäminen voi olla vaikeaa. Pitäisi tietää suurennoksesta, linssin halkaisijasta, valovoimasta ja kaikkea muuta, mutta muutamalla perusasialla pääsee kiikarin valinnassa huomattavasti helpommalla.

Suurennos

Ensimmäinen asia on kiikarin suurennos, ensimmäinen luku joka löytyy kaikista kiikarimalleista esim. 7×50 kertoo kiikarin suurennoksen olevan seitsenkertainen. Veneilyssä on yleisesti todettu että 7x suurennos on suurin käyttökelpoinen suurennos liikkuvassa veneessä. Suuremmat kuin 7x suurennokset vaativat veneilyolosuhteissa kuvanvakaimen käyttöä. Fujinon on kehittänyt siksi TechnoStabi malliston josta löytyy 12- ja 14 kertaisella suurennokselle ja eketronisella kuvanvakaimella varustetut mallit.

Valovoima

Kun suurennos veneilykiikarissa on 7x, seuraava tärkeä asia on linssin koko joka on yleensä se toinen luku kiikarin mallissa. Esimerkiksi kiikareissa oleva merkintä 7×50 tarkoittaa etummaisen linssin halkaisijan olevan 50mm. Linssin halkaisijan koko määrittelee sen, miten paljon valoa kiikarin sisään pääsee. Yhdistelmä 7×50 on yleisin veneissä käytetty kiikarin koko sen toiminnallisuuden takia.

Field Of VIew

Kun etummaista linssiä pienennetään, esimerkiksi 7×28 jossa suurennos on 7x ja linssin halkaisija on 28mm, tulee kiikarin sisään vähemmän valoa ja kiikarin hämäränäkökyky on huomattavasti heikompi kuin suuremmalla linssillä (esim 7×50) varustetulla kiikarilla. Linssin koko tietysti vaikuttaa kiikarin kokoon, joten 7×28 kiikari on paljon pienempi ja kevyempi kuin 7×50. Silti hyvälaatuisella 7×28 kiikarilla saadaan jopa kirkkaampi ja tarkempi kuva kuin halvalla 7×50 kiikarilla.

Useimmissa 7×50 kiikareissa on 7° näkökenttä (Field of View) jolla tarkoitetaan kulmaa joka näkyy kiikarista. Yleensä 7° kulma on riittävä veneilykäyttöön.

 

Vesitiiveys

Fujinon 7×50 WPC-XL

Veneilykäyttöön tarkoitetut kiikarit on myös yleensä hyvä olla vesitiiviitä tai vähintään roisketiiviitä. Kun kiikari on typpitäytteinen (nitrogen filled), tarkoittaa se sitä että se on vesitiivis ja soveltuu siten hyvin veneilyyn. Pelkkä kumimainen pinnoite ei takaa kiikarin vesitiiveyttä vaan sillä saavutetaan parempi pito ja iskunkestävyys. Vaikka ajattelisitkin että kiikarisi ei koskaan kastu tai joudu märkiin käsiin, kerää kiikari kuitenkin kosteutta vuosien aikana veneessä ja merellisissä olosuhteissa. Kun kosteus pääsee kiikarin sisään ja linssien pinnoille, menettää kiikari valovoimaa ja terävyyttä.

Osa kiikareista on myös kelluvia tai ne sisältävät keltaisen kelluttavan kaulanauhan. Kaulanauha ei yleensä kelluta painavaa kiikaria, mutta se helpottaa kiikarin löytämistä ja nostamista vedestä. Kelluvuuden lisäämiseksi suosittelemme muita kelluttavia apuja, kuten esimerkiksi Waterbuoy avaimenperää.

Tarkennus

Useimmissa vesitiiviissä kiikareissa on silmäkohtainen tarkkuuden säätö. 7×50 kiikarissa on yleensä hyvä syväterävyys (Depth of field), 20 metristä äärettömään kun käytetään -1 säätöä okulaarissa. Tällä asetuksella suurin osa ihmisistä pystyy katsomaan pitkälle tarkasti riippumatta oman silmän tarkkuudesta. Silmäkohtaisella tarkennuksella ja kiinteällä fokuksella varustetut kiikarit ovat myös pidempi-ikäisiä koska niissä on vähemmän liikkuvia osia.

FMTR 7×50 silmäosa

Juuri 7×50 kiikarin hyvän syväterävyyden vuoksi kiikari soveltuu hyvin useimmille käyttäjille. Jos käytät silmälaseja, voi olla helpompaa katsoa kiikaria lasit päässä kuin ilman laseja. Kiikareissa on usein pehmeät suojakumit okulaarien reunalla silmälasien käyttäjiä varten. Nämä kumisuojat tulee kääntää pois jos kiikaria käytetään silmälasien kanssa. Tällöin kiikarilla saadaan sama näkökenttä kuin ilman silmälaseja. Esimerkiksi Fujinon 7×50 FMTR kiikari soveltuu erinomaisesti silmälasien käyttäjille koska siinä on erittäin suuri okulaarin silmäosa, 23mm katseluetäisyys (Eye relief) ja flat field rakenne.

Kun olet päätynyt hankkimaan hyvälaatuisen veneilykiikarin, tarkistele kiikarien terävyyttä, kirkkautta ja käyttömukavuutta. Yleensä kiikareissa raha korreloi laatua, eli mitä kalliimmat kiikarit, sitä parempi optiikka, linssirakenne, prismat ja runko.

Laatu

Nykyään monet veneilykikarit valmistetaan massatuotantona Kiinassa joss hintataso on edullinen. Tämän vuoksi saattaa joskus tuntua hurjalta maksaa huomattavasti enemmän samankaltaisesta tuotteesta. Kuitenkin laadukkaat kiikarit valmistetaan paremmista materiaaleista, linssit ja linssin pinnoitteet ovat laadukkaampia ja runko on muovin sijaan useimmiten alumiinia tai vastaavaa. Käytännössä hintaerolla saat mitä todennäköisimmin parempilaatuisen ja tarkemman kuvan, sekä kestävämään rungon.

Fujinon 7×50 MTRC

Kannattaa myös varoa pitkiä takuuaikoja ja edullista hintaa. Varsinkin edullisissa merkeissä voi olla vaikea todistaa että vika on takuunalainen eikä johdu huolimattomasta käytöstä. Suurin vika kiikareissa on kolauksesta johtuva prismojen liikkuminen joka aiheuttaa kaksoisnäön tai silman rasituksen. Tämä vika ei aiheudu itsekseen vaan vaatii aina jonkinasteisen kolauksen. Mitä halvempi kiikari, sitä herkempi se on kolauksien aiheuttamille vioille.

Yksi tärkeä veneilykiikarin ominaisuus on linssien pinnoite. Mitä parempi pinnoite linsseissä on, sitä enemmän valoa pääsee etummaiselta linssiltä silmälle. Ja mitä enemmän valoa pääsee linssiltä silmälle, sitä parempi on kiikarin valovoima hämärissä olosuhteissa. Laadukkaassa kiikarissa tämä tarkoittaa noin 95% velon läpäisyä, hyvätasoisissa noin 70-80%. Esimerkiksi Fujinon FMT sarjan kiikareita on sanottu maailman kirkkaimmiksi kiikareiksi.

Fujinon 7×50 FMTR

Veneilijät ovat entistä enemmän hankkineet kompassilla varustettuja kiikareita, koska kiikarin sisään rakennettu kompassi toimii myös suuntimakompassina. Nykyaikaisissa kiikareissa käytetään hyvätasoisia kompasseja ja niiden tarkkuus on +/- 1°. Fujinonin 7×50 mallit (WPC, MT ja FMT) on saatavana sekä kompassilla että ilman.

Kun ostaa ensimmäisellä kerralla laadukkaan veneilyyn tarkoitetun ja suunnitellun kiikarin, voi olla huomattavasti huolettomampi vesillä. Kiikari on tarkoitettu kestämään niitä olosuhteita joihin veneilyssä joudutaan. Edullisella ja huonolla kiikarilla saa toki mielenrauhaa, laadukkaalla kiikarilla saa sen lisäksi toimivan optiikan.

Comments are closed.

Kieli / Språk / Language

Suomi English Svemska

YouTube kanavamme

Tapahtumat

  • Events are coming soon, stay tuned!

Twitter

Search